کارشناس اقتصادی: مسکن مهر باید از بیهویتی و شهر ارواح بودن خارج شود
- شناسه خبر: 11049
- تاریخ و زمان ارسال: 3 اسفند 1402 ساعت 16:56

به گزارش پایگاه خبری رصداخبار، امیر محبی، تحلیلگر و کارشناس مسائل اقتصادی در میزگردی که با حضور جمعی از ادوار انجمنهای اسلامی دانشجویان مستقل در موسسه مرآت برگزار شد، با اشاره به بخشی از مشکلات معیشتی مردم در حوزه مسکن گفت: دولت سیزدهم برخلاف دولت قبلی که از روز اول با طرح مسکن مهر مخالفت و افتخار میکرد که حتی یک واحد مسکن مهر افتتاح نکرده، اجرای چهار میلیون واحد مسکونی را در دستور کار قرار داده و بر اساس گزارشهای رسمی اعلام کرده که تاکنون حدود یکمیلیون و 800 هزار واحد مسکن در قالب نهضت ملی مسکن، در حال ساخت و تکمیل است.
* تاکید 10 سال پیش رهبر انقلاب در خصوص مسکن مهر
وی افزود: رهبر انقلاب ده سال پیش یعنی سال 93 گفتند که بسیاری از مردم چشمانتظار مسکن مهر هستند و باید این کار بهطورجدی دنبال شود هرچند در 8 سال دولت روحانی هیچ اتفاق خاصی در حوزه مسکن کارگران و بهجز اینکه اسم مسکن مهر را به مسکن اجتماعی تغییر بدهند کار دیگری نکردند و حتی وزیر مسکن دولت روحانی مسکن مهر را طرحی «مزخرف» عنوان کرده بود اما خوشبختانه در دو سال گذشته دولت سیزدهم اقدامات نسبتاً خوبی را در این حوزه انجام داده است.
* جامعه هدف مسکن مهر، همچنان نمیتوانند خانهدار شوند
تحلیلگر اقتصادی اظهار داشت: اما نکته مهم این است که همچنان در بازار مسکن و خریدوفروش و اجارهبها شاهد اتفاقات عجیبوغریبی هستیم از گرانی شدید مسکن مهر تا سوداگریها، عدم سودآوری برای پیمانکاران به دلیل افزایش قیمت مصالح، افزایش قیمت زمین، عدم امکان پرداخت اقساط بالا، روی آوردن دهکهای بالا و دهکهای میانی جامعه به سمت سرمایهگذاری و خرید واحدهای مسکن مهر و… و همه اینها به یک نوع شلختگی در بخش مسکن انجامیده و درنهایت وضعیت را به جایی رسانده که جامعه هدف مسکن مهر، یعنی اقشار کمدرآمد و آسیبپذیر همچنان نمیتوانند خانهدار شوند.
* نگاه سیاسی به مسکن مهر، یک خطای خطرساز است
محبی گفت: مسکن بخش پیشران در اقتصاد کشور است و در حوزه اشتغال آفرینی چیزی حدود 150 رشته را بهطور مستقیم و غیرمستقیم فعال میکند از کارگر و بنا و نقاش و نجار و مهندسان بگیر تا کارخانههای تولید سیمان و کاشی و سنگ و صنایع و تأسیسات حرارتی و برودتی و… اما متأسفانه طی این سالها به مسکن مهر نگاه سیاسی وجود داشته که فی الواقع یک خطای خطرساز است و ناظران و کارشناسان و یا رسانهها بهعنوان یک وعده انتخاباتی به آن پرداخته شدهاند. به همین جهت تمام تمرکز چه در بخش قانونگذاران و چه در بخش دستگاههای اجرایی صرفاً ساخت ماشینوار واحدها و انبوهسازی بدون توجه به ملاحظات جغرافیایی و محیطی و مطالعات مکانیابی و هویت بخشی به مناطق شهری بوده است.
وی ادامه داد: شما ببینید در فاصله چند ده کیلومتری یک شهر بزرگ، مسکن مهر بهصورت انبوه ساخته شده و جدای از عدم برخورداری از کیفیت و ایمنی مطلوب و استانداردهای شهرسازی و بیهویتی در معماری ایرانی اسلامی و …. آنجا را به شهرکی بدون زیرساختها و تأسیسات و تجهیزات شهری و خدمات عمومی تبدیل کرده است. درنهایت به همین دلایل و البته مشکلات ارتباطی و فاصله زیاد آنها با شهرهای مادر، یا خانهها خالی مانده و به شهر اوراح و یا در بهترین حالت به سکونتگاههای خوابگاهی تبدیل شده و باید از این حالت خارج شود.
کارشناس مسائل اقتصادی افزود: علاوه بر اینها برخی تناقضها در سیاستگذاریها هم عجیبوغریب است. شما ازیکطرف نمیتوانی بگویی که افزایش جمعیت داشته باش و از طرف دیگر واحدهای 40 و 50 متری و یا 60 متری در آپارتمانهای 24 واحدی و بیشتر در اختیار متقاضیان بگذاری. خب این تراکم جمعیت و خانههای کوچک چطور با هم جمع میشوند؟
* راهکارها برای حل مشکلات مسکن مهر
محبی در ادامه با اشاره به الگوهای مسکن اجتماعی کشورهای درحالتوسعه، تصریح کرد: طرح مسکن مهر که مشابه آن در کشورهای اروپایی تجربهشده و الگوهای خوبی را در اختیار نهاده است، باید آسیبشناسی شود و مسائلی مانند مکانیابی و هویت بخشی به سکونتگاهها و ایجاد زیرساختها و تأسیسات شهری و خدمات عمومی بایستی بهصورت جدی دنبال شود.
وی با بیان اینکه برای حل مشکل مسکن مهر راهکارهایی وجود دارد، گفت: استفاده از بخش خصوصی برای تأمین منابع مالی، واگذاری زمینها به خود متقاضیان در قالب گروههای 3 و 4 نفره، ارائه طرحهای تشویقی و تسهیل گری برای فعال کردن کارگاهها و پروژهها، عملیاتی سازی اصول شهرسازی و معماری مطابق با اصول شهرسازی ایرانی اسلامی و جلوگیری از احداث واحدهای بدون پارکینگ، بهرهگیری از ظرفیتهای بخش واقعاً خصوصی و رفع موانع حضور آنها در زمره پیمانکاران و همینطور افزایش وام مسکن و کاهش میزان اقساط بازپرداختی تسهیلات و … اینها بخشی از راهکارهایی است که باید به آنها اهتمام ویژهای داشت.
* مسکن مهر باید به معنای واقعی مهرآفرین باشد
تحلیلگر اقتصادی اظهار داشت: مسکن مهر باید به معنای واقعی مسکن اجتماعی و مهرآفرین و مسیری برای تحقق عدالت اجتماعی باشد این در حالی است این اهداف با ساخت مسکن اجتماعی به روش صرفاً انبوهسازی و روشن نگهداشتن خط تولید مسکن برآورده نمیشود.
وی اضافه کرد: به دلیل ضعف و نبود زیرساختهای حقوقی، ازیکطرف تعاونیهای مسکن نتوانستهاند در ساختوسازها موفق عمل کنند و بعضاً واحدها بهصورت نیمهکاره متوقف مانده است، از طرف دیگر قراردادها با پیمانکاران با سلیقههای شخصی و بدون رعایت آیتمها و نرمهای حقوقی منعقد میشود و از سوی دیگر سوداگران به بازار مسکن مهر ورود کردهاند و واحدهای نیمهکاره را خارج از بنگاههای املاک بهصورت قولنامهای خریدوفروش میکنند و مواردی ازایندست باعث شده جامع هدف یعنی کارگران و یا مسکن اقشار کمدرآمد و بخشهای آسیبپذیر جامعه نتواند بهراحتی مسکن مهر دسترسی داشته باشد.
انتهای پیام/